Søndag den 27.august 2023 afholder Slægtsamfundet sommerudflugt til Frederiksborg slot i Hillerød.
På sporet af Marsk Stig - Holten meets Bache
Sæt kryds i kalenderen søndag den 27. august 2023. Vi har en spændende tur til Hillerød i støbeskeen.
De, der deltog i Holtenturen til Roskilde i sommer (2022), husker måske, at Carl Holten-Andersen til fællesmødet kastede en udflugtside på bordet om at gå i fodsporene på hans forfader Marsk Stig (Stig Andersen Hvide), som med den norske konges hjælp byggede et fæstningsværk og bosatte sig på øen Hjelm efter at være dømt fredløs i Danmark efter mordet i Finnerup Lade på kong Erik Klipping i 1286. Det skulle være Marsk Stig, som står for ’Andersen’ i Holten-Andersen-efternavnet (Linje V).
Se evt. DR-udsendelsen: ”Små øer - store historier: Komplot, kongemord - og mågeæg” via linket:
https://www.dr.dk/drtv/se/smaa-oeer-_-store-historier_-komplot-kongemord-_-og-maageaeg_195598
Her fortæller Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev om det, man ved og ikke ved om den begivenhed, som måske er danmarkshistoriens mest omdiskuterede, uopklarede mordgåde. Det er nemlig aldrig blevet bevist, at Stig var en del af komplottet mod kongen. Det er en spændende historie i sig selv, som vi også kommer til at høre om på turen, men vi starter et andet sted. Vi tager nemlig ikke til Hjelm i denne omgang men til Frederiksborg Slot i Hillerød.
I 1877 fik Carlsberg-bryggeren, J. C. Jacobsen en idé. Frederiksborg Slot var brændt ned og Jacobsen så for sig, at slottet skulle genopbygges som historisk museum. Genopbygningsarkitekten professor Ferdinand Meldahl har følgende skildring af samtalen med Jacobsen:
”… Han udviklede nu for mig sit Projekt, at han vilde søge Kongens Tilladelse til at gjøre Frederiksborg Slot til et Nationalmuseum af saadan Art, at enhver Dansk, der betraadte det, ved det, han der fik at se, og det, han blev mindet om, skulde gaa derfra med styrket national Følelse. Vi skulde derfor søge at samle Gjendstande, som kunde minde os om Fortiden, og ved Kunstens Hjælp se i Maleri og Plastik at faa Fremstillinger af berømmelige Begivenheder og Personer, som kunde føre Folket til at lære og mindes sin Historie.”
(kilde: Frederiksborgs hjemmeside: https://dnm.dk/opslag/brygger-j-c-jacobsen-som-museumsmand)
Ideen fik medvind, og Frederiksborg Slot hedder derfor også Frederiksborg, Nationalhistorisk Museum. Der blev brug for at få produceret en række malerier af historiske begivenheder. En af de begivenheder skulle netop minde museets besøgende om mordet på kong Erik i Finderup Lade. Den kunstner, der kom i betragtning til opgaven, var Otto Bache (1839-1927). Otto er ikke ’en Holten’. Han er min tipoldefar på min farfars side. Holten- og Bache-slægterne mødes, da min farfar og farmor, Henrik Bache og Karen født Linde (Linje III.1.7.2.3.) i 1928 gifter sig. Karen Baches farmor var Anna Elisabeth Holten (Linje III. 1.7.), som var datter af ’skuldelevpræsten’ Hans Christian Holten (Linje III.1.) og Ane Holten.
Otto maler billedet: ’De sammensvorne rider fra Finderup efter mordet på Erik Klipping Skt. Cæcilienat 1286 ’ i 1882 – altså ca. 600 år efter begivenheden fandt sted. Det er et stort maleri på 254 × 377 cm, og det bliver et af Otto Baches mest kendte billeder, som i årevis har været med i de historiebøger, de fleste af os har haft, da vi gik i skole. Billedet har en fremtrædende placering på Frederiksborgmuseet, hvor mange mennesker gennem årene har lagt vejen forbi for at se det i ’real life’.
Ud over dette billede, hænger der flere andre af Otto Baches historiske malerier på slottet. Otto var bl.a. datidens svar på en ’krigspressefotograf’ i krigen mod Preussen i 1864, hvor han tog til fronten og lavede skitser både af de forfærdelige krigsscener med menige soldater og af fremtrædende officerer mm. Ud fra skitserne malede Otto en række noget mindre malerier, hvoraf en del hænger på Frederiksborgmuseet. Dem får vi også lejlighed til at se og høre om.
Endnu et af de helt store lærreder fra Ottos side er ’Kroningen af Christian den 4.’, som var i 1596. Otto maler i 1887 et farvestrålende billede - fuld af små symboler og pudsigheder - af begivenheden.
Også nu til dags kommer der nye, historiske malerier til samlingen på Frederiksborgmuseet. Et af de senere billeder er på størrelse med Otto Baches ’De sammensvorne’. Det er malet af Peter Carlsen. Det hedder Danmark 2009 (https://dnm.dk/produkt/peter-carlsen-paa-frederiksborg/ ), og det beskriver lige som Ottos maleri historiske begivenheder - men nu fra vores samtid. Kunne man forestille sig, at der er paralleller mellem de to billeder? Kom med på turen og kig selv efter og hør, hvad vores guider kan fortælle om maleriet.
Vi var nemlig en lille gruppe (Carl Holten-Andersen, Mette Vontillius, Lise Holten og jeg), der i november 2022 tog på researchetur til Frederiksborgmuseet, hvor vi mødtes med chefsekretær Mette Carstensen og en af museets guider Hans Fabricius-Rahbek, som har fået opgaven at planlægge rundvisningen sammen med os. Vi oplevede en stor velvillighed for og interesse i at dykke ned netop i de vinkler og historier, som er interessante for Holten Slægtsamfundet, og vi fik i den grad indblik i, hvor vidende og entusiastiske guider, museet har tilknyttet; unge mennesker, som studerer historie, kunsthistorie mm., og som studiejob fungerer som guider.
Udover via Otto Baches maleri ’De sammensvorne’ at følge i fodsporet på Marsk Stig, er der ’selvfølgelig’ - fristes man til at sige – også flere andre Holtenspor at følge på slottet.
Der er bl.a. et portræt af Nicolai Abraham von Holten, Linje III’s stamfader, og både hans og Haldor Topsøes (Linje V.3.1.6.1.) våbenskjold hænger hhv. på en af trapperne og i slottets kirke. Nicolais våbenskjold er det med de tre lyseblå bånd med hhv. 1, 2 og 3 sølv-X’er, som vi kender fra Slægtsamfundets logo. Haldor har også valgt at bruge lyseblå og sølv i sit våbenskjold.
Når man bliver slået til Elefantridder eller Ridder af Dannebrog, skal man have tegnet sit eget våbenskjold. Frederiksborg Slot har den komplette samling af våbenskjold siden 1693, så måske findes der også våbenskjold fra andre i Holten Slægten. Det kan være, at nogen af jer ved det, eller at turen til Hillerød kan afsløre det?
Glæd jer til en interessant og hyggelig tur, som rammes ind af brunch på Cafe København inden besøget på slottet og kaffe/te, kage og fællesmøde samme sted bagefter. Under brunchen vil en af vores guider fortælle lidt om, hvad vi skal se på rundvisningen, og jeg vil fortælle lidt anekdoter og facts om Otto Bache, hans liv og hvordan han og hans kunst – også efter hans død – fylder i familien.
Program:
• Fra kl. 10 ankomst i Cafe København, Torvet 4, Hillerød, hvor vi får brunch og får hilst på og snakket med hinanden
• Fra ca. kl. 11, kommer der små oplæg, mens det stadig er muligt at spise videre. Guide fra Frederiksborgmuseet fortæller om de ting, vi skal se på rundvisningen, og Lise Bache fortæller om Otto Bache (lidt om hans liv og om, hvordan han og hans malerier har fyldt i familien – bl.a. noget af det, man ikke kan læse sig til andre steder)
• Kl. 12.30 går vi langs søen til slottet (ca. 700 m) De, der ikke kan klare at gå turen, kan køre i bil til slottet
• Kl. 13-14.30 rundvisning. Otto Bache-malerier, portræt af Nicolai A. von Holten og hans og Haldor Topsøes våbenskjold + evt. andre Holten-relaterede effekter
• Kl. 14.30-15 vi går tilbage til samme lokale i Cafe København
• Kl. 15-16.30 fællesmøde, mens vi drikker te/kaffe og spiser kage
Der er et parkeringshus på Torvet, hvor det er gratis at parkere om søndagen.
Prisen for turen inkl. forplejning er (med tilskud fra Holten Slægtsamfundet):
250,- for voksne medlemmer
350,- for voksne ikke-medlemmer
150,- for børn mellem 5-12 år
Børn under 5 år gratis
Tilmeldingsfrist: Tilmeld jer gerne hurtigst muligt, så vi kan vurdere, hvor mange guider, vi får brug for.
Deadline: Absolut sidste chance for tilmelding er tirsdag den 1. august 2023.
Tilmelding sker ved:
1. At sende mail til kasserer Gert Nielsen gertgn@gmail.com med navne på de deltagere, I tilmelder, og om der er børn under hhv. 12 år og 5 år
2. At overføre det samlede beløb via MobilePay til Gert: 93 84 41 10 eller til kontonummer 1551 7463685. Husk uanset om du betaler via MobilePay eller bankoverførsel at notere dit navn og hvem betalingen vedrører, så det er muligt at sammenholde med den mail, I sender til Gert.
Vi i planlægningsgruppen (Carl, Mette og jeg) glæder os til at se jer i Hillerød til sommer.
På planlægningsgruppens vegne, Lise Bache (Linje III.1.7.2.3.1.2.)