Udflugter
I forbindelse med Fællesmøderne arrangeres middag og ofte udflugter til egne, hvortil slægten har tilknytning.
I de seneste år har der været udflugter til følgende steder:
2024 Vinterudflugt. 28.januar 2024 foredrag af Emma Holten hos KFUM, St. Kannikestræde 19, Kbh.
44 medlemmer af Slægtsamfundet var mødt op for at høre foredrag af Emma Holten, IV.2.2.3.2.3.3, cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling og en skarp feminist. Ordstyrer var Frederikke Fürst III.1.1.8.3.1.2. Frederikke er ligestillingskonsulent på Københavns Universitet og arbejder med de samme problemstillinger som Emma. Foredraget startede som en ”talk” mellem Frederikke og Emma og sluttede med, at Emma holdt et foredrag om feministisk økonomi. Mødet sluttede med kaffe og kage.
2023 Sommerudflugt til Hillerød Den 27. august 2023 var 49 medlemmer af Slægtsamfundet på en spændende udflugt til Hillerød.
Klokken 10 mødtes vi til brunch på Café København, og senere var der indlæg af Lise Bache og Hans Fabricius-Rahbek om maleren Otto Bache. Efter indlæggene gik vi til Frederiksborg slot, Nationalhistorisk Museum. Her så vi maleriet om mordet på kong Erik i Finderup Lade. Det er malet af Otto Bache (1839-1927). Otto er ikke ’en Holten’. Han er tipoldefar på Lise Baches farfars side. Holten- og Bache-slægterne mødes, da min farfar og farmor, Henrik Bache og Karen født Linde (Linje III.1.7.2.3.) i 1928 gifter sig. Karen Baches farmor var Anna Elisabeth Holten (Linje III. 1.7.), som var datter af ’skuldelevpræsten’ Hans Christian Holten (Linje III.1.) og Ane Holten.
Vi fik fortalt, at Otto maler billedet: ’De sammensvorne rider fra Finderup efter mordet på Erik Klipping Skt. Cæcilienat 1286 ’ i 1882 – altså ca. 600 år efter begivenheden fandt sted. Det er et stort maleri på 254 × 377 cm, og det bliver et af Otto Baches mest kendte billeder, som i årevis har været med i de historiebøger, de fleste af os har haft, da vi gik i skole. Billedet har en fremtrædende placering på Frederiksborgmuseet, hvor mange mennesker gennem årene har lagt vejen forbi for at se det i ’real life’.
Ud over dette billede, så vi flere andre af Otto Baches historiske malerier på slottet. Otto var bl.a. datidens svar på en ’krigspressefotograf’ i krigen mod Preussen i 1864, hvor han tog til fronten og lavede skitser både af de forfærdelige krigsscener med menige soldater og af fremtrædende officerer mm. Ud fra skitserne malede Otto en række noget mindre malerier, hvoraf en del hænger på Frederiksborgmuseet. Dem får vi også lejlighed til at se og høre om. Endnu et af de helt store lærreder fra Ottos side er ’Kroningen af Christian den 4.’, som var i 1596. Otto maler i 1887 et farvestrålende billede - fuld af små symboler og pudsigheder - af begivenheden.
Det var en lille gruppe (Carl Holten-Andersen, Mette Vontillius, Lise Holten og Lise Bache), der havde arrangeret turen efter en række researcheture til Frederiksborgmuseet.
Efter besøget på Frederiksborgmuseet gik turen tilbage til Café København, hvor der var kaffe/the og kager. Under kaffen blev årets Fællesmøde afholdt, og mætte af indtryk skiltes vi sidst på eftermiddagen.
2023 Forårsudflugt til Bakkehuset Den 15. april 2023 var 36 medlemmer til en spændende og meget oplysende rundvisning i Bakkehuset. Ud over at se huset, som havde stor betydning i starten af den danske guldalder, fik vi et udførligt kendskab til Just Matias Thiele liv og levned. Thiele var som bekendt gift med Sophie Holten III.4 og datteren Ida var inspiration for H.C. Andersen i "Den lille Idas blomster". Thiele boede til leje i perioden 1821-23 hos Kamma og Knud Lyhne Rahbek, der var et fantastisk gæstfrit ægtepar, som boede fra 1796-1830 i Bakkehuset . De åbnede deres hjem for datidens kunstnere, herunder H.C. Andersen, B.S. Ingemann, Grundtvig og Oehlenschläger. Ud over de dygtige rundviseres indlæg havde vi forinden fået tilsendt et 17 sider langt notat, skrevet af vores medlem Niels Hauberg (efterkommer af Just Mathias Thiele). Det var et meget oplysende og underholdende skriv, som vil blive gengivet i Holtenslægten. Der lød en stor tak til Hauberg for indsatsen.
Efter rundvisning var der et tiltrængt hvil i Alexanders Bistro med servering af isdessert/islagkage og en varm drik. Det var iøvrigt 15. april 1835 at Sophie Holten døde af skarlagensfeber.
2022 Sommerudflugt til Roskilde. Den 28.aug 2022 var 55 medlemmer af Slægtsamfundet på udflugt til Roskilde. Fokus var på Sofie Holten III.1.1.2 og hendes brordatter Ragnhild III.1.1.1.4, der 4 år gammel blev adopteret af Sofie.
Sofie blev privat uddannet kunstner der faktisk slog sig igennem, og hun var levende engageret i kvindesagen og sociale spørgsmål. Ragnhild blev privat uddannet koncertsangerinde, men hun måtte trække sig i forhold til sin mands karriere som organist og maler. De var konverteret til katolicismen, og Sofie var levende engageret i kirken og kirkekunst.
Vi startede med at spise frokost på Store Børs, hvorefter vi hørte foredrag af journalist Henrik Denman. Det var meget spændende, og det var interessant, hvor engageret Sofie har været i kvindesagen. Også museumsleder Terese Nielsen fra Vejen museum fortalte om sine projekter med kvindelige kunstnere, bl.a. Anna Gabriele Jacobsen. Dernæst førte Denman an i en byvandring til Sct. Laurentii vej 3, hvor Ragnhild boede ved siden af den katolske Sct. Laurentii kirke, hvor hendes mand var organist. Der så vi Sofies maleri Vor frue i Roskilde hænge i kirken. Derefter gik vi tilbage til havnen, hvor vi drak kaffe i RoS-galleri, hvor vi også holdt Fællesmøde. Det var en meget lærerig dag, og et meget hyggeligt efterspil på RoS-galleri.
2020 Sommerudflugt til Sagnlandet Lejre. Den 23.august 2020 var Slægtsamfundet inviteret til at se og høre om Sagnlandet Lejres nye Kongehal. 63 medlemmer mødte op i næsten tørvejr og fik en dejlig oplevelse. De andre år, vi har været i Lejre, har det regnet, men denne gang kunne vi mødes og spise vores medbragte mad udendørs ved Videsøhus (en gammel smugkro fra 1836), hvor mange – især de unge – benyttede lejligheden til at konkurrere i bueskydning og kegling på vikingemanér, fordi banerne lå lige ved siden af. Bagefter fik vi et fantastisk foredrag om genskabelsen af Danmarks største Kongehal fra vikingetiden, som Lars Holten (III.1.5.1.5.1.2), som direktør for Sagnlandet, har stået i spidsen for. Den er kæmpestor og imponerende, og må have været hovedsæde for magteliten i samfundet på den tid, hvor Danmark bevægede sig fra Vikingesamfund til Kongemagt. Kongehallen bliver brugt som et kulturhus med spændende aktiviteter og oplevelser, hvor fortid og nutid mødes. Bagefter var der tid til at gå rundt på egen hånd og se og opleve naturen og de mange aktiviteter i Sagnlandet, afbrudt af fælles kaffe og kage i Videsøhus igen. Vi sluttede dagen af med at køre til den nærliggende golfklubs restaurant Fasaneriet, hvor vi spiste og holdt Fællesmøde. En dejlig dag med flere nye medlemmer af Slægtsamfundet, men også et hyggeligt gensyn med de mange trofaste medlemmer, der er hyppige deltagere.
.
2019 Sommerudflugt til Frederikssund. Den 11. august 2019 mødte 41 medlemmer op til udflugt på Museum Færgegården i Frederikssund, hvor den medbragte mad blev fortæret og vi så museet. Så samledes vi i museets skolestue, hvor Karin fortalte lidt om sin barndom i Frederikssund.
Temaet var i år familien Holten-Lange fra Frederikssund. Efter foredraget i skolestuen kørte vi til Færgevej 56, hvor vi så Karin og Vibekes barndomshjem. Videre til Lundevej 27, hvor der i dag er Odd Fellow loge, men huset er bygget af Karin og Vibekes bedsteforældre, og blev dengang kaldt Elverhøj. Logens brødre og søstre tog utrolig gæstfrit imod os, og beværtede os med kaffe og kage. Huset var bygget en del om, og haven var solgt fra, men det var alligevel en del af historien at besøge stedet. Vi så Storsalen, hvor logens brødre holder møde og vi hørte om logens humanitære arbejde. Bagefter kørte vil til Svanholm, som ikke har noget med Holten at gøre, men vi syntes, det kunne være sjovt og lærerigt at besøge stedet, når det lå i nærheden. Vi fik rundvisning og foredrag om ideerne bag godset og det økonomiske fundament. Vi sluttede dagen af med Fællesmøde og Svanholms dejlige Chili con Carne eller Linsesuppe og en kop kaffe til sidst.
2019: Vinterudflugt til Zoologisk Museum. Vinterudflugten gik den 23. februar 2019 til Zoologisk Museum, hvor vi mødtes i et foredragsrum og fik et vanvittigt spændende foredrag af Birgitte Holten om eventyreren P.W. Lund og knokkelhulerne i Lagoa Santa i Brasilien. Utroligt hvad en dansker i midten af 1800-tallet har udforsket og af egen lomme har bekostet, både ekspeditioner og ophold. Til slut har han sendt en meget stor samling hjem til hvad der senere blev Zoologisk Museum. Det var så spændende, at det til slut kneb med tiden til at få snakket sammen og indtage kaffe og kage.
2018: Sommerudflugt 2018 Sommerudflugten gik til Askov Højskole og Skibelund Krat den 25-26. august 2018. 30 deltog i hele turen. Vi startede med frokost på højskolen. Herefter fortalte Lise Holten med udgangspunkt i portrætterne af skolens første forstandere, der hænger i Schrøders stue, om de to første forstanderpar på Askov Højskole. Skolens første forstander fra 1866 var Ludvig Schrøder, hvis tilknytning til Holten var hans ægteskab i 1862 med Charlotte, født Wagner (VI.2.5), og forstander nr. 2 fra 1906 var Jacob Appel, gift i 1891 med Schrøders datter Ingeborg (VI.2.5.3). Da begge mænd var politisk engageret og ofte på rejser, var det i lange perioder deres hustruer, der styrede højskolen. Også Charlottes mor, Margrethe (VI.2) har været en stor hjælp, da hun i 20 år boede på højskolen som skolen bedstemoder, og deltog i den praktiske husførelse. Det har været 3 stærke kvinder, der på hver deres måde har lagt et stort arbejde i højskolens virke. Kristian La Cour, som er komponist og musiklærer på højskolen fortalte kort om højskolen, gav en rundvisning, og stod herefter for ½ times fællessang bl.a. af nogle af de sange, han har komponeret melodi til.
Herefter tog vi til Hotel Skibelund Krat, hvor fællesfotoet blev taget i Monumentparken. Vi nød kaffe og gammeldags æblekage i hotellet.
Der var planlagt en visit på Poul la Cour-museet, men guiden havde taget fejl af datoerne og dukkede ikke op for at åbne museet. Fysikeren Poul la Cour var opfinderen af den elproducerende vindmølle, og han var en af de dygtige lærere, som Ludvig Schrøder fik engageret til højskolen. Middag og Fællesmøde blev holdt på højskolen. I Styrelsen blev Lise Bache udskiftet med Joakim Grandjean (linie III).
2018 Vinterudflugt Vinterudflugten 2018 var den 27. januar og gik til Statens Museum for Kunst (SMK). 45 deltog. Museumsinspektør Dorthe Aagesen og kunsthistoriestuderende Emilie viste rundt i ’Rumps Samling’, som består af en stor samling moderne franske malere, bl.a. Matisse, som på det tidspunkt, hvor Johannes Rump skabte sin samling, endnu ikke var anerkendte navne. Johannes Rump var ikke selv af Holten Slægten, men hans nevø giftede sig med Agnete Holten-Andersen (V.3.1.3.1). Efter et par forgæves forsøg, lykkedes det Rump at forære samlingen til SMK i 1927. Vi blev også præsenteret for en nyanskaffelse i 2017, nemlig et lille maleri ’Aaens udløb’ af Suzette Holten (gift med Hans Nicolai Holten III.1.1.9).
Efter rundvisningen nød vi kaffe og kage i SMKs cafe og afholdt fællesmøde på den store trappe med udsigt til Østre Anlæg.
2017: Der var ikke arrangeret nogen sommerudflugt i 2017
2017 Vinterudflugt Den 28. januar 2017 samledes 45 forventningsfulde Holten-medlemmer foran trappen til Københavns universitet. Vi havde en meget hyggelig dag, hvor vi først blev vist rundt i den gamle universitetsfirkant af cand.mag. universitetshistoriker Eyvind Slotved, som på humoristisk og levende måde fortalte om de gamle bygninger og deres brug. Vi så blandt andet forhallen i hovedbygningen med den skønne udsmykning af Constantin Hansen og Georg Hilker og med H.V. Bissens statuer, festsalen med udsmykning af Georg Hilker og bl.a. Wilhelm Marstrand, Københavns ældste bygning fra 1472 og Universitetsbiblioteket. I konsistoriehusets mødesal fik vi et foredrag af cand.polyt., lektor emeritus John Holten-Andersen (V.3.1.2.2.1) om vore truende, menneskeskabte miljøforandringer.
Bagefter vandrede vi ned ad St. Kannikestræde til Admiral Gjeddes Gård, hvor Jonna Steenberg (V.3.3.4.1.1) engang har boet, fordi hendes mor og stedfar ejede ejendommen. Der fik vi et spændende og engageret foredrag af nuværende ejer Janne von Haller Grønbæk, der fortalte om renovering af de fredede bygninger, der i dag bruges til kurser, koncerter og møder. Spændende bl.a. at høre om, at gulvet i Holbergsalen, hvor vi sad og fik kaffe, er genbrugs-eg fra Trefoldigheden. Midt i bygningskomplekset ligger resterne af den gamle Liden Skidenstræde! Krystalgade hed Skidenstræde i gamle dage. Også digterkroen fik vi et kig ind i. En helt igennem hyggelig dag.
2016: Sommerudflugt 2016 gik til Maribo. Vi var ca. 50, der mødtes kl. 11 ved stationen i Maribo og fik hilst og snakket. Her havde en flok veterantogsentusiaster fra ’Museumsbanen’ rigget et tog til med en spisevogn og en vogn med kupéer. Det var planen, at det skulle have været et damplokomotiv, der trak læsset, men p.gr.a. brandfare, måtte Museumsbanen ikke køre med damp. Det blev i stedet en dieselmaskine. Mens vi spiste, kørte vi gennem Knuthenborgs jorder, hvor Nicolai Holten (V.1.3) var skovrider. Undervejs fortalte en af de frivillige togentusiaster om vognenes historie. Der var afgang fra Maribo station perron 2 kl. 12.00 og ankomst Bandholm station 12.27. Her var der mulighed for et kig på stationen, som var indrettet som et levende museum. Videre til Bandholm Havn med ankomst ca. 12.50 og retur herfra 13.10 og ankomst Maribo Station 13.50. Herefter tog vi til Godset Knuthenlund, som i dag køres som et økologisk landbrug. Der produceres bl.a. oste, som har vundet adskillige 1. priser rundt om i verden. Det var den meget inspirerende indehaver, 4. generation på godset, Susanne Hovmand-Simonsen, som viste rundt og fortalte om sit og ægtefællens arbejde med at sætte kvalitet, sundhed og bæredygtighed i højsædet.
Dagen sluttede med middag og fællesmøde i restauranten Bangs Have, smukt beliggende lige ud til vandet i Maribo. Her var der 37, der deltog.
2016 Vinterudflugt gik til Sæby i Hornsherred. Byen har stor betydning for linie III, hvis stamfader Nicolai Abraham von Holten og hustru Hanne boede på egnen. N.A von Holten byggede i 1830 byens skole og skænkede den i 1850 til byens borgere. Bygningen blev fredet i 1969, og har i mange år været anvendt til Bramsnæs arkiv under ledelse af museumsinspektør Anette Tonn-Petersen. Ved byens gadekær er opstillet en buste af N. A. von Holten. Kommunen har besluttet at sælge huset, og Bylauget vil forsøge at finde midler til at overtage bygningen og anvende den til byens aktiviteter. Bob Rødsten fra Bylauget gennemgik deres tanker og ideer til anvendelse af huset.
2015: Sommerudflugt 2015 gik til Sorø. Vi var knap 40 i løbet af dagen og godt 20 til middag og fællesmøde lørdag den 29.8.2015. Vi mødtes kl 11 i Sorø Akademihave i Fuchsiadrivhuset, som vi havde lejet. De kæmpestore krukker med Fuchsiaer, som overvintrer i drivhuset stod nu storblomstrende i alverdens røde og lilla farver i et haveanlæg foran drivhuset. Indenfor spise vi vores medbragte mad. Kl. 13 var der en meget interessant og levende rundvisning i Sorø Kirke og Akademiskolen af lektor Per Højland. I udflugten deltog ægteparret Bibi og Hans Hågen Bache (III.1.7.2.3.1), der havde mødt hinanden på skolen, og de fortalte minder derfra. Forskningsbibliotekaren Ann Furholt Pedersen, som vi havde kontakt med under planlægningen af turen, havde fundet forskellige relevante effekter, tegninger, bøger og et maleri af skolens afholdte lektor Hans Holten Bechtolsheim (IV.2.2.1), og lagt frem til, at vi kunne se det. Kl. ca. 15.30 var der wienerbrød, te og kaffe, som vi bryggede på medbragte kaffemaskiner i Fuchsiadrivhuset. Vejret var helt uforligneligt med strålende sol, så vi tog stolene med uden for drivhuset og sad i skyggen af Fuchsiaerne. Vi sluttede eftermiddagen af med at tage fællesfoto. Herefter blev nogen i Sorø og gik tur i Akademihaven og ved søen, mens andre tog til Golfklubben ca. 8 km syd for Sorø ved Tystrup-Bavelse-søen. Der var tid til at slappe af på Golfklubbens terrasse og/eller gå en tur i det skønne område inden middagen kl. 18. Dagen sluttede med fællesmøde.
2015 Vinterudflugten gik den 7.3.2015 til Politimuseet. Vi fik en rundvisning i to hold af to pensionerede politibetjente. Efterfølgende samledes vi i museets kantine på øverste etage, hvor vi fik kaffe og kage og så den fjernsynsudsendelse, som formand for Slægtsamfundet, Lise Holten, har medvirket i, om Mikael Wiehe (III.1.4.5.3.1) og hans forfædre. Vi hørte om Mikaels far Adam Wiehe (III.1.4.5.3), der under 2. verdenskrig var medlem af undergrundshæren, og i 1945 blev interneret i Vestre Fængsel, og om Mikaels farfar Einar Holten-Nielsen (III.1.4.5), oberstløjtnant, kontorchef i Krigsministeriet, men de sidste 20 år af sit liv en flittig skribent og socialdemokrat. Han deltog i arbejdet for dansk nedrustning oprettelse af et civilt hjemstavnskorps til beskyttelse af civilbefolkningen. Han døde efter et fald fra en sporvogn i 1935, og så ikke sit arbejde komme i gang.
2014: Sommerudflugt 2014 gik til Karrebæk, Holsteinborg og Bisserup. Det var lørdag den 16. august. Vi mødtes kl. 11 i præstegården i Karrebæksminde hos Annette og Jacob Grandjean (III.1.7.3.2.2.2), og spiste vor medbragte frokost. Jacob fortalte om sit virke som præst i kirken, der er fra 1275, og blev restaureret i 2007. Bagefter kørte vi til Holsteinborg gods, der ejes af den 17. lensgreve; hofjægermester Ulrich greve Holstein-Holsteinborg. Hans mor Eva Holstein (født Bertouch-Lehn) blev gift med Gustav Rønholt, der er far til 2 af vore medlemmer; Fine Holten (V.2.3.3.2.1) og Charlotte Holten (V.2.3.3.2.2), så derfor kontakten. Her samledes vi i kirken, hvor Niels Gustav Bardenfleth, gift med Jacqueline (V.3.3.3.3.3) fortalte om det altersølv, som Jacob von Holten (bror til vor stamfader Johann von Holten) har lavet, og om tiden og familien på det tidspunkt i 1700 tallets København. Herefter var der rundvisning af arkivar Ole G. Nielsen, bl.a. i godsets H. C. Andersen mindelejlighed. Eftermiddagste/kaffe og kage i Herskabsstalden. Vi sluttede af i Bisserup, hvor Carin Naa (V.3.3.4.3) havde inviteret til en drink i haven, inden vi mødtes kl 18 i forsamlingshuset i Bisserup til middag og fællesmøde.
Vinterudflugten 2014 den 1. februar i Diakonissestiftelsen på Frederiksberg. Danmarks første diakonisse var Elise Holten (IV.8), datter af Peter Holten, stamfaderen for linje IV. Forstanderinde Søster Merete Pelle Poulsen viste rundt i huset og kirken og fortalte om Stiftelsens historie. Vi var bl.a. i kælderen, hvor der stadig laves oblater til landets kirker, hvor vi fik en smagsprøve; de var dejligt sprøde i forhold til dem, vi får i kirken om søndagen, hvor de tit er ret seje.
2013: Sommerudflugten 2013 gik til Torup, hvor Christian Holten (III.1.2.5.1.2) og Kit Feilberg bor som naboer til Økosamfundet Dyssekilde. Det var den 17. august, og vejret var med os. Vi startede med at spise vores medbragte mad i Kit og Christians smukke have. Herefter var der mulighed for at se Kits keramikerværksted og købe nogle af de skåle, hun havde produceret til formålet. I stuerne havde Christian lagt en lang række Holteneffekter frem, som man kunne studere. Herefter var der rundvisning i Dyssekilde og senere samledes vi alle i Torup Kirke, hvor vi fik kaffe og kage, og beså et stenrelief, som Søren Abildgaard har tegnet af som en del af hans omfattende historiske dokumentationsarbejde. Søren Abildgaards datter Anna Margretha blev gift med apotekeren Hans von Holten, og det er deres 6 børn, som har lagt navn til linierne I-VI. Vi vendte tilbage til Kit og Christians have og fik taget årets fællesfoto, før vi spiste middag og afholdt fællesmøde i fælleshuset i Dyssekilde. I Styrelsen blev Jakob Grandjean erstattet af Ulf Høyen, der er gift med Jonna (linie V). Ulf blev ansvarlig for hjemmesiden.
Vinterudflugten 2013 gik søndag den 3. februar til Dieselhouse, Elværksvej 50, 2450 København SV. I autentiske omgivelser vises historien om dieselmotoren, som er en af industrisamfundets centrale teknologier.
I 2012 var det 100 år siden, det første oceangående dieselmotorskib stævnede ud på sin jomfrurejse. Skibet blev bygget på B & W og solgt til ØK, skibet blev navngivet Selandia og Johannes Villiam Holten (III.1.5.1.1) var med som maskinassistent. Ved besøget så og hørte vi den store dieselmotor fra 1932, som blev startet. Efterfølgende fortalte en guide om Selandia, hvorefter vi gik rundt og kiggede hver for sig.
Vi sluttede med spise vores medbragte mad og få en kop kaffe i Københavns Roklub.
2012: Sommerudflugten 2012 gik til Faxe lørdag den 17. august. Vi mødtes på plænen ved Faxe Kalkbruds produktionslokaler på kanten af kalkbruddet og med en fantastisk udsigt ud over de hvide kalkformationer med turkisblå søer. Her spiste vi vores medbragte mad. Direktøren for Faxe Kalk A/S var i årene 1965 til 1978 Nicolai Holten-Andersen (Nic) (V.3.1.3.2). I dag er Fine Holten (V.2.3.3.2.1)s halvbror, Klaus Rønholdt (som dog ikke er af Holtenslægt) direktør i Faxe Kalk. Han bød os velkommen og fortalte om Faxe Kalk. Senere kørte vi over på den anden side af bruddet, hvor vi fik et foredrag i Geomuseum Faxe af museumsinspektør Jesper Milán og bagefter gik ned i bruddet med hammer og mejsel for at søge efter fossiler i kalken. Herefter kørte vi til Faxe Ladeplads, hvor administrationskontorerne i dag, som dengang Nic var direktør, er placeret. Nu er der kontorer i hele huset, men førhen var huset også bolig for Nic og hans hustru Lone og deres familie. Deres datter Susanne Hart-Hansen (V.3.1.3.2.1) fortalte, hvordan huset havde været indrettet, hvilke hun også havde billeder af. Hun har ikke selv boet i huset, men er som voksen kommet der på besøg med mand og børn. Huset har oprindelig været sommerhus til familien Moltke af Bregentved, og haven var dengang et paradis af træer, stauder og blomster. Vi fik kaffe og kage på plænen bag huset. Middag og fællesmøde foregik på campingpladsen Topcamp Feddet, hvor vi kunne sidde udenfor og spise i det skønne vejr, før vi rykkede ind og gennemførte fællesmødet. En del valgte at overnatte i bungalows eller telte og mødtes dagen efter, og spiste morgenmad sammen. Ingen ændringer i Styrelsen.
Vinterudflugten 2012 foregik den 28. januar i Nationalmuseet. Museumsinspektør og forfatter Poul Grinder-Hansen fortalte på baggrund af det digre værk, han har skrevet om skitsetegneren Søren Abildgaard, om hans virke og liv. Søren Abildgaards datter, Anne Margrethe (kaldet Grethe) giftede sig ind i Holtenslægten, nemlig med apotekeren Hans von Holten, søn af vor stamfader Johann von Holten. Efter det interessante foredrag både om familien og tiden, drak vi kaffe i cafeen.
2011: Sommerudflugten 2011 foregik lørdag den 27. august og gik til Sagnlandet Lejre. Her er Lars Holten (III.1.5.1.5.1.2) direktør og han bød os velkommen i det relativt nyopførte Velkomstcenter, hvor vi spiste vores medbragte mad og hørte Lars fortælle om Sagnlandet, mens regnen skyllede ned udenfor. Efter Lars Holtens foredrag stillede to unge friske drenge op i jernalderdragter og fortalte om, hvordan det var at bo i jernalderlandsbyen som jernalderfamilie. Det var Ulrik Holten (III.1.5.1.1.3.2.2) og Thomas Vibe (pap-bror til Ulrik). De fortalte om en uge i sommerferien fyldt med aktiviteter, og hvor de ikke savnede computeren. Efterfølgende kunne vi i mere eller mindre opholdsvejr gå rundt i Sagnlandet og se alle de spændende attraktioner, før vi igen mødtes i Velkomstcentret og fik kaffe og kage. Middag og Fællesmøde foregik i Fasaneriet, som er restauranten i golfklubben ved Ledreborg Slot. Styrelsen fortsætter, dog også nu med Sigrid Poulsen (linie III) som associeret medlem.
Vinterudflugt 2011 den 8. januar mødtes vi i Kunstindustrimuseet til udstillingen ’My Precious’. Rasmus Abildgaard Holten (IV.1.5.7.2.2.1), som er møbelsnedker, havde et værk med i udstillingen. Han havde i træ skabt et musikanlæg til iPhone. Udstillingen var resultatet af et samarbejde mellem møbelsnedkere i mange lande, som udvekslede erfaringer og teknikker inden for møbelsnedkeri. Rasmus viste os rundt. Efterfølgende drak vi kaffe i cafeen.
2010: 100 års jubilæum for Slægtsamfundet.
Sommerudflugten 2010 blev afholdt den 21. august. Året er specielt, fordi det var 100 år siden, at Slægtsamfundet blev stiftet. Vi mødtes på DTU (Danmarks Tekniske Universitet) i Lundtofte og spiste medbragte mad ved bygning 306. Derefter samledes vi i auditoriet indenfor i samme bygning, for at høre afdelingsleder for institut for Teknologihistorie på DTU, Jan Tapdrup fortælle om studie- og forskerlivet i midten og slutningen af 1800-tallet med udgangspunkt i Carl Valentin Holten (V.5), som bl.a. var direktør for Polyteknisk Læreanstalt fra 1872 til 1883 og en afholdt professor i fysik. Bagefter fortalte den nuværende studerende på DTU, Felipe Poulsen (III.1.2.5.4.2.1) om sit studieliv, hvor han bla. studerer nanoteknologi. Turen fortsatte til et nyt auditorium, hvor to studerende gennemførte et festligt ScienceShow. Næste stop var Jægerhuset i Holte. Planen var egentlig, at vi skulle sejle dertil fra Holte Havn, som de gjorde 100 år før på det stiftende møde, men Furesøen var groet til i alger, så båden kunne ikke sejle. Ved Jægerhuset fik vi kaffe og kage og tog det obligatoriske fællesfoto. Jubilæumsfestmiddag og Fællesmøde foregik i Frilandsmuseets restaurant lige nord for Lyngby. Vi sang den sang, der blev digtet til mødet i 1910.
2009: Sommerudflugten i 2009 til Thorning, syd for Viborg, hvor vi så Thorning Kirke og præstegård, hvor Hans Nicolai Holten (III.1.1) virkede og boede – dog kun få år, da han fik gigtfeber efter sigende p.gr.a. for tidlig indflytning i et nyopført præstegårdsstuehus, og efterlod hustru med 8 børn og 1 barn i vente! Der var arrangeret skattejagt for børnene, mens Ingrid Holten (III.1.2.5.4) fortalte familieanekdoter om Hans Nicolai, der var storebror til hendes farfar Just Holten (III.1.2). På kirkegården så vi Hans Nicolais gravsten. Det ufødte barn, som Hans Nicolai efterlod sig, blev en søn, der blev opkaldt efter sin far; Hans Nicolai Holten (III.1.1.9). Han blev gift med Suzette Skovgaard, datter af P.C. Skovgaard, en af vor store landskabsmalere. Vi fortsatte derfor til Viborg, for at få en rundvisning på Skovgaardsmuseet med fokus på Suzette Holten. Museet ligger lige ved Viborg Domkirke. Middag, Fællesmøde og overnatning foregik på Viborg vandrerhjem. Dagen efter så vi Hald Ruin og på græsset uden for Hald Hovedgård spiste sandwich, som Lise Bache havde smurt, før vi tog afsked med hinanden. Inden da blev der taget fællesfoto foran Hald Hovedgård.
2008: Helsingør med besøg i mange spændende gamle bygninger, der har relation til slægten, såsom det gamle apotek, hvor Johannes v. Holten virkede i sin tid.
2007: Sønderborg med besøg på Historiecentret Dybbøl Banke, Sønderborg Slot og om søndagen på Sønderborg Sergentskole.
2006: Frederiksberg med besøg på Mariaforbundet med oplæg om stifteren Gerda Müller fra linie III og Landbohøjskolen (KVL), hvis rektor, Per Holten-Andersen fra linie V, gav en præsentation af skolen. Leon Holten Østergaard gav en præsentation af slægtsmedlemmer med tilknytning til KVL. Siden beså deltagerne skolens smukke lokaler og omgivelser.
2005: Hornsherred med besøg i Sæby kirke og Bramsnæs Museum og Arkiv. Her var en udstilling om familien Holten, J.M. Thiele og "Den lille Idas blomster". Endvidere besøgtes Lindegårdsparken og Skuldelev præstegård.
2004: Herregaarden Giesegaard ved Ringsted.
2003: København med besøg i de huse, som var ejet og beboet af henholdsvis den danske families stamfar, hofsnedkermester Johann von Holten i Silkegade 5, og dennes sønnesøn, Nicolai Abraham Holten, Ved Stranden 14.
2002: Fussingø slot ved Randers.
2001: Nordsjælland med besøg på den gamle ejendom Aggershvile i Skodsborg og slottet Frydenlund i Vedbæk.
2000: Lejre Forsøgscenter, som ledes af vor tidligere formand Lars Holten.
I de seneste år har der været udflugter til følgende steder:
2024 Vinterudflugt. 28.januar 2024 foredrag af Emma Holten hos KFUM, St. Kannikestræde 19, Kbh.
44 medlemmer af Slægtsamfundet var mødt op for at høre foredrag af Emma Holten, IV.2.2.3.2.3.3, cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling og en skarp feminist. Ordstyrer var Frederikke Fürst III.1.1.8.3.1.2. Frederikke er ligestillingskonsulent på Københavns Universitet og arbejder med de samme problemstillinger som Emma. Foredraget startede som en ”talk” mellem Frederikke og Emma og sluttede med, at Emma holdt et foredrag om feministisk økonomi. Mødet sluttede med kaffe og kage.
2023 Sommerudflugt til Hillerød Den 27. august 2023 var 49 medlemmer af Slægtsamfundet på en spændende udflugt til Hillerød.
Klokken 10 mødtes vi til brunch på Café København, og senere var der indlæg af Lise Bache og Hans Fabricius-Rahbek om maleren Otto Bache. Efter indlæggene gik vi til Frederiksborg slot, Nationalhistorisk Museum. Her så vi maleriet om mordet på kong Erik i Finderup Lade. Det er malet af Otto Bache (1839-1927). Otto er ikke ’en Holten’. Han er tipoldefar på Lise Baches farfars side. Holten- og Bache-slægterne mødes, da min farfar og farmor, Henrik Bache og Karen født Linde (Linje III.1.7.2.3.) i 1928 gifter sig. Karen Baches farmor var Anna Elisabeth Holten (Linje III. 1.7.), som var datter af ’skuldelevpræsten’ Hans Christian Holten (Linje III.1.) og Ane Holten.
Vi fik fortalt, at Otto maler billedet: ’De sammensvorne rider fra Finderup efter mordet på Erik Klipping Skt. Cæcilienat 1286 ’ i 1882 – altså ca. 600 år efter begivenheden fandt sted. Det er et stort maleri på 254 × 377 cm, og det bliver et af Otto Baches mest kendte billeder, som i årevis har været med i de historiebøger, de fleste af os har haft, da vi gik i skole. Billedet har en fremtrædende placering på Frederiksborgmuseet, hvor mange mennesker gennem årene har lagt vejen forbi for at se det i ’real life’.
Ud over dette billede, så vi flere andre af Otto Baches historiske malerier på slottet. Otto var bl.a. datidens svar på en ’krigspressefotograf’ i krigen mod Preussen i 1864, hvor han tog til fronten og lavede skitser både af de forfærdelige krigsscener med menige soldater og af fremtrædende officerer mm. Ud fra skitserne malede Otto en række noget mindre malerier, hvoraf en del hænger på Frederiksborgmuseet. Dem får vi også lejlighed til at se og høre om. Endnu et af de helt store lærreder fra Ottos side er ’Kroningen af Christian den 4.’, som var i 1596. Otto maler i 1887 et farvestrålende billede - fuld af små symboler og pudsigheder - af begivenheden.
Det var en lille gruppe (Carl Holten-Andersen, Mette Vontillius, Lise Holten og Lise Bache), der havde arrangeret turen efter en række researcheture til Frederiksborgmuseet.
Efter besøget på Frederiksborgmuseet gik turen tilbage til Café København, hvor der var kaffe/the og kager. Under kaffen blev årets Fællesmøde afholdt, og mætte af indtryk skiltes vi sidst på eftermiddagen.
2023 Forårsudflugt til Bakkehuset Den 15. april 2023 var 36 medlemmer til en spændende og meget oplysende rundvisning i Bakkehuset. Ud over at se huset, som havde stor betydning i starten af den danske guldalder, fik vi et udførligt kendskab til Just Matias Thiele liv og levned. Thiele var som bekendt gift med Sophie Holten III.4 og datteren Ida var inspiration for H.C. Andersen i "Den lille Idas blomster". Thiele boede til leje i perioden 1821-23 hos Kamma og Knud Lyhne Rahbek, der var et fantastisk gæstfrit ægtepar, som boede fra 1796-1830 i Bakkehuset . De åbnede deres hjem for datidens kunstnere, herunder H.C. Andersen, B.S. Ingemann, Grundtvig og Oehlenschläger. Ud over de dygtige rundviseres indlæg havde vi forinden fået tilsendt et 17 sider langt notat, skrevet af vores medlem Niels Hauberg (efterkommer af Just Mathias Thiele). Det var et meget oplysende og underholdende skriv, som vil blive gengivet i Holtenslægten. Der lød en stor tak til Hauberg for indsatsen.
Efter rundvisning var der et tiltrængt hvil i Alexanders Bistro med servering af isdessert/islagkage og en varm drik. Det var iøvrigt 15. april 1835 at Sophie Holten døde af skarlagensfeber.
2022 Sommerudflugt til Roskilde. Den 28.aug 2022 var 55 medlemmer af Slægtsamfundet på udflugt til Roskilde. Fokus var på Sofie Holten III.1.1.2 og hendes brordatter Ragnhild III.1.1.1.4, der 4 år gammel blev adopteret af Sofie.
Sofie blev privat uddannet kunstner der faktisk slog sig igennem, og hun var levende engageret i kvindesagen og sociale spørgsmål. Ragnhild blev privat uddannet koncertsangerinde, men hun måtte trække sig i forhold til sin mands karriere som organist og maler. De var konverteret til katolicismen, og Sofie var levende engageret i kirken og kirkekunst.
Vi startede med at spise frokost på Store Børs, hvorefter vi hørte foredrag af journalist Henrik Denman. Det var meget spændende, og det var interessant, hvor engageret Sofie har været i kvindesagen. Også museumsleder Terese Nielsen fra Vejen museum fortalte om sine projekter med kvindelige kunstnere, bl.a. Anna Gabriele Jacobsen. Dernæst førte Denman an i en byvandring til Sct. Laurentii vej 3, hvor Ragnhild boede ved siden af den katolske Sct. Laurentii kirke, hvor hendes mand var organist. Der så vi Sofies maleri Vor frue i Roskilde hænge i kirken. Derefter gik vi tilbage til havnen, hvor vi drak kaffe i RoS-galleri, hvor vi også holdt Fællesmøde. Det var en meget lærerig dag, og et meget hyggeligt efterspil på RoS-galleri.
2020 Sommerudflugt til Sagnlandet Lejre. Den 23.august 2020 var Slægtsamfundet inviteret til at se og høre om Sagnlandet Lejres nye Kongehal. 63 medlemmer mødte op i næsten tørvejr og fik en dejlig oplevelse. De andre år, vi har været i Lejre, har det regnet, men denne gang kunne vi mødes og spise vores medbragte mad udendørs ved Videsøhus (en gammel smugkro fra 1836), hvor mange – især de unge – benyttede lejligheden til at konkurrere i bueskydning og kegling på vikingemanér, fordi banerne lå lige ved siden af. Bagefter fik vi et fantastisk foredrag om genskabelsen af Danmarks største Kongehal fra vikingetiden, som Lars Holten (III.1.5.1.5.1.2), som direktør for Sagnlandet, har stået i spidsen for. Den er kæmpestor og imponerende, og må have været hovedsæde for magteliten i samfundet på den tid, hvor Danmark bevægede sig fra Vikingesamfund til Kongemagt. Kongehallen bliver brugt som et kulturhus med spændende aktiviteter og oplevelser, hvor fortid og nutid mødes. Bagefter var der tid til at gå rundt på egen hånd og se og opleve naturen og de mange aktiviteter i Sagnlandet, afbrudt af fælles kaffe og kage i Videsøhus igen. Vi sluttede dagen af med at køre til den nærliggende golfklubs restaurant Fasaneriet, hvor vi spiste og holdt Fællesmøde. En dejlig dag med flere nye medlemmer af Slægtsamfundet, men også et hyggeligt gensyn med de mange trofaste medlemmer, der er hyppige deltagere.
.
2019 Sommerudflugt til Frederikssund. Den 11. august 2019 mødte 41 medlemmer op til udflugt på Museum Færgegården i Frederikssund, hvor den medbragte mad blev fortæret og vi så museet. Så samledes vi i museets skolestue, hvor Karin fortalte lidt om sin barndom i Frederikssund.
Temaet var i år familien Holten-Lange fra Frederikssund. Efter foredraget i skolestuen kørte vi til Færgevej 56, hvor vi så Karin og Vibekes barndomshjem. Videre til Lundevej 27, hvor der i dag er Odd Fellow loge, men huset er bygget af Karin og Vibekes bedsteforældre, og blev dengang kaldt Elverhøj. Logens brødre og søstre tog utrolig gæstfrit imod os, og beværtede os med kaffe og kage. Huset var bygget en del om, og haven var solgt fra, men det var alligevel en del af historien at besøge stedet. Vi så Storsalen, hvor logens brødre holder møde og vi hørte om logens humanitære arbejde. Bagefter kørte vil til Svanholm, som ikke har noget med Holten at gøre, men vi syntes, det kunne være sjovt og lærerigt at besøge stedet, når det lå i nærheden. Vi fik rundvisning og foredrag om ideerne bag godset og det økonomiske fundament. Vi sluttede dagen af med Fællesmøde og Svanholms dejlige Chili con Carne eller Linsesuppe og en kop kaffe til sidst.
2019: Vinterudflugt til Zoologisk Museum. Vinterudflugten gik den 23. februar 2019 til Zoologisk Museum, hvor vi mødtes i et foredragsrum og fik et vanvittigt spændende foredrag af Birgitte Holten om eventyreren P.W. Lund og knokkelhulerne i Lagoa Santa i Brasilien. Utroligt hvad en dansker i midten af 1800-tallet har udforsket og af egen lomme har bekostet, både ekspeditioner og ophold. Til slut har han sendt en meget stor samling hjem til hvad der senere blev Zoologisk Museum. Det var så spændende, at det til slut kneb med tiden til at få snakket sammen og indtage kaffe og kage.
2018: Sommerudflugt 2018 Sommerudflugten gik til Askov Højskole og Skibelund Krat den 25-26. august 2018. 30 deltog i hele turen. Vi startede med frokost på højskolen. Herefter fortalte Lise Holten med udgangspunkt i portrætterne af skolens første forstandere, der hænger i Schrøders stue, om de to første forstanderpar på Askov Højskole. Skolens første forstander fra 1866 var Ludvig Schrøder, hvis tilknytning til Holten var hans ægteskab i 1862 med Charlotte, født Wagner (VI.2.5), og forstander nr. 2 fra 1906 var Jacob Appel, gift i 1891 med Schrøders datter Ingeborg (VI.2.5.3). Da begge mænd var politisk engageret og ofte på rejser, var det i lange perioder deres hustruer, der styrede højskolen. Også Charlottes mor, Margrethe (VI.2) har været en stor hjælp, da hun i 20 år boede på højskolen som skolen bedstemoder, og deltog i den praktiske husførelse. Det har været 3 stærke kvinder, der på hver deres måde har lagt et stort arbejde i højskolens virke. Kristian La Cour, som er komponist og musiklærer på højskolen fortalte kort om højskolen, gav en rundvisning, og stod herefter for ½ times fællessang bl.a. af nogle af de sange, han har komponeret melodi til.
Herefter tog vi til Hotel Skibelund Krat, hvor fællesfotoet blev taget i Monumentparken. Vi nød kaffe og gammeldags æblekage i hotellet.
Der var planlagt en visit på Poul la Cour-museet, men guiden havde taget fejl af datoerne og dukkede ikke op for at åbne museet. Fysikeren Poul la Cour var opfinderen af den elproducerende vindmølle, og han var en af de dygtige lærere, som Ludvig Schrøder fik engageret til højskolen. Middag og Fællesmøde blev holdt på højskolen. I Styrelsen blev Lise Bache udskiftet med Joakim Grandjean (linie III).
2018 Vinterudflugt Vinterudflugten 2018 var den 27. januar og gik til Statens Museum for Kunst (SMK). 45 deltog. Museumsinspektør Dorthe Aagesen og kunsthistoriestuderende Emilie viste rundt i ’Rumps Samling’, som består af en stor samling moderne franske malere, bl.a. Matisse, som på det tidspunkt, hvor Johannes Rump skabte sin samling, endnu ikke var anerkendte navne. Johannes Rump var ikke selv af Holten Slægten, men hans nevø giftede sig med Agnete Holten-Andersen (V.3.1.3.1). Efter et par forgæves forsøg, lykkedes det Rump at forære samlingen til SMK i 1927. Vi blev også præsenteret for en nyanskaffelse i 2017, nemlig et lille maleri ’Aaens udløb’ af Suzette Holten (gift med Hans Nicolai Holten III.1.1.9).
Efter rundvisningen nød vi kaffe og kage i SMKs cafe og afholdt fællesmøde på den store trappe med udsigt til Østre Anlæg.
2017: Der var ikke arrangeret nogen sommerudflugt i 2017
2017 Vinterudflugt Den 28. januar 2017 samledes 45 forventningsfulde Holten-medlemmer foran trappen til Københavns universitet. Vi havde en meget hyggelig dag, hvor vi først blev vist rundt i den gamle universitetsfirkant af cand.mag. universitetshistoriker Eyvind Slotved, som på humoristisk og levende måde fortalte om de gamle bygninger og deres brug. Vi så blandt andet forhallen i hovedbygningen med den skønne udsmykning af Constantin Hansen og Georg Hilker og med H.V. Bissens statuer, festsalen med udsmykning af Georg Hilker og bl.a. Wilhelm Marstrand, Københavns ældste bygning fra 1472 og Universitetsbiblioteket. I konsistoriehusets mødesal fik vi et foredrag af cand.polyt., lektor emeritus John Holten-Andersen (V.3.1.2.2.1) om vore truende, menneskeskabte miljøforandringer.
Bagefter vandrede vi ned ad St. Kannikestræde til Admiral Gjeddes Gård, hvor Jonna Steenberg (V.3.3.4.1.1) engang har boet, fordi hendes mor og stedfar ejede ejendommen. Der fik vi et spændende og engageret foredrag af nuværende ejer Janne von Haller Grønbæk, der fortalte om renovering af de fredede bygninger, der i dag bruges til kurser, koncerter og møder. Spændende bl.a. at høre om, at gulvet i Holbergsalen, hvor vi sad og fik kaffe, er genbrugs-eg fra Trefoldigheden. Midt i bygningskomplekset ligger resterne af den gamle Liden Skidenstræde! Krystalgade hed Skidenstræde i gamle dage. Også digterkroen fik vi et kig ind i. En helt igennem hyggelig dag.
2016: Sommerudflugt 2016 gik til Maribo. Vi var ca. 50, der mødtes kl. 11 ved stationen i Maribo og fik hilst og snakket. Her havde en flok veterantogsentusiaster fra ’Museumsbanen’ rigget et tog til med en spisevogn og en vogn med kupéer. Det var planen, at det skulle have været et damplokomotiv, der trak læsset, men p.gr.a. brandfare, måtte Museumsbanen ikke køre med damp. Det blev i stedet en dieselmaskine. Mens vi spiste, kørte vi gennem Knuthenborgs jorder, hvor Nicolai Holten (V.1.3) var skovrider. Undervejs fortalte en af de frivillige togentusiaster om vognenes historie. Der var afgang fra Maribo station perron 2 kl. 12.00 og ankomst Bandholm station 12.27. Her var der mulighed for et kig på stationen, som var indrettet som et levende museum. Videre til Bandholm Havn med ankomst ca. 12.50 og retur herfra 13.10 og ankomst Maribo Station 13.50. Herefter tog vi til Godset Knuthenlund, som i dag køres som et økologisk landbrug. Der produceres bl.a. oste, som har vundet adskillige 1. priser rundt om i verden. Det var den meget inspirerende indehaver, 4. generation på godset, Susanne Hovmand-Simonsen, som viste rundt og fortalte om sit og ægtefællens arbejde med at sætte kvalitet, sundhed og bæredygtighed i højsædet.
Dagen sluttede med middag og fællesmøde i restauranten Bangs Have, smukt beliggende lige ud til vandet i Maribo. Her var der 37, der deltog.
2016 Vinterudflugt gik til Sæby i Hornsherred. Byen har stor betydning for linie III, hvis stamfader Nicolai Abraham von Holten og hustru Hanne boede på egnen. N.A von Holten byggede i 1830 byens skole og skænkede den i 1850 til byens borgere. Bygningen blev fredet i 1969, og har i mange år været anvendt til Bramsnæs arkiv under ledelse af museumsinspektør Anette Tonn-Petersen. Ved byens gadekær er opstillet en buste af N. A. von Holten. Kommunen har besluttet at sælge huset, og Bylauget vil forsøge at finde midler til at overtage bygningen og anvende den til byens aktiviteter. Bob Rødsten fra Bylauget gennemgik deres tanker og ideer til anvendelse af huset.
2015: Sommerudflugt 2015 gik til Sorø. Vi var knap 40 i løbet af dagen og godt 20 til middag og fællesmøde lørdag den 29.8.2015. Vi mødtes kl 11 i Sorø Akademihave i Fuchsiadrivhuset, som vi havde lejet. De kæmpestore krukker med Fuchsiaer, som overvintrer i drivhuset stod nu storblomstrende i alverdens røde og lilla farver i et haveanlæg foran drivhuset. Indenfor spise vi vores medbragte mad. Kl. 13 var der en meget interessant og levende rundvisning i Sorø Kirke og Akademiskolen af lektor Per Højland. I udflugten deltog ægteparret Bibi og Hans Hågen Bache (III.1.7.2.3.1), der havde mødt hinanden på skolen, og de fortalte minder derfra. Forskningsbibliotekaren Ann Furholt Pedersen, som vi havde kontakt med under planlægningen af turen, havde fundet forskellige relevante effekter, tegninger, bøger og et maleri af skolens afholdte lektor Hans Holten Bechtolsheim (IV.2.2.1), og lagt frem til, at vi kunne se det. Kl. ca. 15.30 var der wienerbrød, te og kaffe, som vi bryggede på medbragte kaffemaskiner i Fuchsiadrivhuset. Vejret var helt uforligneligt med strålende sol, så vi tog stolene med uden for drivhuset og sad i skyggen af Fuchsiaerne. Vi sluttede eftermiddagen af med at tage fællesfoto. Herefter blev nogen i Sorø og gik tur i Akademihaven og ved søen, mens andre tog til Golfklubben ca. 8 km syd for Sorø ved Tystrup-Bavelse-søen. Der var tid til at slappe af på Golfklubbens terrasse og/eller gå en tur i det skønne område inden middagen kl. 18. Dagen sluttede med fællesmøde.
2015 Vinterudflugten gik den 7.3.2015 til Politimuseet. Vi fik en rundvisning i to hold af to pensionerede politibetjente. Efterfølgende samledes vi i museets kantine på øverste etage, hvor vi fik kaffe og kage og så den fjernsynsudsendelse, som formand for Slægtsamfundet, Lise Holten, har medvirket i, om Mikael Wiehe (III.1.4.5.3.1) og hans forfædre. Vi hørte om Mikaels far Adam Wiehe (III.1.4.5.3), der under 2. verdenskrig var medlem af undergrundshæren, og i 1945 blev interneret i Vestre Fængsel, og om Mikaels farfar Einar Holten-Nielsen (III.1.4.5), oberstløjtnant, kontorchef i Krigsministeriet, men de sidste 20 år af sit liv en flittig skribent og socialdemokrat. Han deltog i arbejdet for dansk nedrustning oprettelse af et civilt hjemstavnskorps til beskyttelse af civilbefolkningen. Han døde efter et fald fra en sporvogn i 1935, og så ikke sit arbejde komme i gang.
2014: Sommerudflugt 2014 gik til Karrebæk, Holsteinborg og Bisserup. Det var lørdag den 16. august. Vi mødtes kl. 11 i præstegården i Karrebæksminde hos Annette og Jacob Grandjean (III.1.7.3.2.2.2), og spiste vor medbragte frokost. Jacob fortalte om sit virke som præst i kirken, der er fra 1275, og blev restaureret i 2007. Bagefter kørte vi til Holsteinborg gods, der ejes af den 17. lensgreve; hofjægermester Ulrich greve Holstein-Holsteinborg. Hans mor Eva Holstein (født Bertouch-Lehn) blev gift med Gustav Rønholt, der er far til 2 af vore medlemmer; Fine Holten (V.2.3.3.2.1) og Charlotte Holten (V.2.3.3.2.2), så derfor kontakten. Her samledes vi i kirken, hvor Niels Gustav Bardenfleth, gift med Jacqueline (V.3.3.3.3.3) fortalte om det altersølv, som Jacob von Holten (bror til vor stamfader Johann von Holten) har lavet, og om tiden og familien på det tidspunkt i 1700 tallets København. Herefter var der rundvisning af arkivar Ole G. Nielsen, bl.a. i godsets H. C. Andersen mindelejlighed. Eftermiddagste/kaffe og kage i Herskabsstalden. Vi sluttede af i Bisserup, hvor Carin Naa (V.3.3.4.3) havde inviteret til en drink i haven, inden vi mødtes kl 18 i forsamlingshuset i Bisserup til middag og fællesmøde.
Vinterudflugten 2014 den 1. februar i Diakonissestiftelsen på Frederiksberg. Danmarks første diakonisse var Elise Holten (IV.8), datter af Peter Holten, stamfaderen for linje IV. Forstanderinde Søster Merete Pelle Poulsen viste rundt i huset og kirken og fortalte om Stiftelsens historie. Vi var bl.a. i kælderen, hvor der stadig laves oblater til landets kirker, hvor vi fik en smagsprøve; de var dejligt sprøde i forhold til dem, vi får i kirken om søndagen, hvor de tit er ret seje.
2013: Sommerudflugten 2013 gik til Torup, hvor Christian Holten (III.1.2.5.1.2) og Kit Feilberg bor som naboer til Økosamfundet Dyssekilde. Det var den 17. august, og vejret var med os. Vi startede med at spise vores medbragte mad i Kit og Christians smukke have. Herefter var der mulighed for at se Kits keramikerværksted og købe nogle af de skåle, hun havde produceret til formålet. I stuerne havde Christian lagt en lang række Holteneffekter frem, som man kunne studere. Herefter var der rundvisning i Dyssekilde og senere samledes vi alle i Torup Kirke, hvor vi fik kaffe og kage, og beså et stenrelief, som Søren Abildgaard har tegnet af som en del af hans omfattende historiske dokumentationsarbejde. Søren Abildgaards datter Anna Margretha blev gift med apotekeren Hans von Holten, og det er deres 6 børn, som har lagt navn til linierne I-VI. Vi vendte tilbage til Kit og Christians have og fik taget årets fællesfoto, før vi spiste middag og afholdt fællesmøde i fælleshuset i Dyssekilde. I Styrelsen blev Jakob Grandjean erstattet af Ulf Høyen, der er gift med Jonna (linie V). Ulf blev ansvarlig for hjemmesiden.
Vinterudflugten 2013 gik søndag den 3. februar til Dieselhouse, Elværksvej 50, 2450 København SV. I autentiske omgivelser vises historien om dieselmotoren, som er en af industrisamfundets centrale teknologier.
I 2012 var det 100 år siden, det første oceangående dieselmotorskib stævnede ud på sin jomfrurejse. Skibet blev bygget på B & W og solgt til ØK, skibet blev navngivet Selandia og Johannes Villiam Holten (III.1.5.1.1) var med som maskinassistent. Ved besøget så og hørte vi den store dieselmotor fra 1932, som blev startet. Efterfølgende fortalte en guide om Selandia, hvorefter vi gik rundt og kiggede hver for sig.
Vi sluttede med spise vores medbragte mad og få en kop kaffe i Københavns Roklub.
2012: Sommerudflugten 2012 gik til Faxe lørdag den 17. august. Vi mødtes på plænen ved Faxe Kalkbruds produktionslokaler på kanten af kalkbruddet og med en fantastisk udsigt ud over de hvide kalkformationer med turkisblå søer. Her spiste vi vores medbragte mad. Direktøren for Faxe Kalk A/S var i årene 1965 til 1978 Nicolai Holten-Andersen (Nic) (V.3.1.3.2). I dag er Fine Holten (V.2.3.3.2.1)s halvbror, Klaus Rønholdt (som dog ikke er af Holtenslægt) direktør i Faxe Kalk. Han bød os velkommen og fortalte om Faxe Kalk. Senere kørte vi over på den anden side af bruddet, hvor vi fik et foredrag i Geomuseum Faxe af museumsinspektør Jesper Milán og bagefter gik ned i bruddet med hammer og mejsel for at søge efter fossiler i kalken. Herefter kørte vi til Faxe Ladeplads, hvor administrationskontorerne i dag, som dengang Nic var direktør, er placeret. Nu er der kontorer i hele huset, men førhen var huset også bolig for Nic og hans hustru Lone og deres familie. Deres datter Susanne Hart-Hansen (V.3.1.3.2.1) fortalte, hvordan huset havde været indrettet, hvilke hun også havde billeder af. Hun har ikke selv boet i huset, men er som voksen kommet der på besøg med mand og børn. Huset har oprindelig været sommerhus til familien Moltke af Bregentved, og haven var dengang et paradis af træer, stauder og blomster. Vi fik kaffe og kage på plænen bag huset. Middag og fællesmøde foregik på campingpladsen Topcamp Feddet, hvor vi kunne sidde udenfor og spise i det skønne vejr, før vi rykkede ind og gennemførte fællesmødet. En del valgte at overnatte i bungalows eller telte og mødtes dagen efter, og spiste morgenmad sammen. Ingen ændringer i Styrelsen.
Vinterudflugten 2012 foregik den 28. januar i Nationalmuseet. Museumsinspektør og forfatter Poul Grinder-Hansen fortalte på baggrund af det digre værk, han har skrevet om skitsetegneren Søren Abildgaard, om hans virke og liv. Søren Abildgaards datter, Anne Margrethe (kaldet Grethe) giftede sig ind i Holtenslægten, nemlig med apotekeren Hans von Holten, søn af vor stamfader Johann von Holten. Efter det interessante foredrag både om familien og tiden, drak vi kaffe i cafeen.
2011: Sommerudflugten 2011 foregik lørdag den 27. august og gik til Sagnlandet Lejre. Her er Lars Holten (III.1.5.1.5.1.2) direktør og han bød os velkommen i det relativt nyopførte Velkomstcenter, hvor vi spiste vores medbragte mad og hørte Lars fortælle om Sagnlandet, mens regnen skyllede ned udenfor. Efter Lars Holtens foredrag stillede to unge friske drenge op i jernalderdragter og fortalte om, hvordan det var at bo i jernalderlandsbyen som jernalderfamilie. Det var Ulrik Holten (III.1.5.1.1.3.2.2) og Thomas Vibe (pap-bror til Ulrik). De fortalte om en uge i sommerferien fyldt med aktiviteter, og hvor de ikke savnede computeren. Efterfølgende kunne vi i mere eller mindre opholdsvejr gå rundt i Sagnlandet og se alle de spændende attraktioner, før vi igen mødtes i Velkomstcentret og fik kaffe og kage. Middag og Fællesmøde foregik i Fasaneriet, som er restauranten i golfklubben ved Ledreborg Slot. Styrelsen fortsætter, dog også nu med Sigrid Poulsen (linie III) som associeret medlem.
Vinterudflugt 2011 den 8. januar mødtes vi i Kunstindustrimuseet til udstillingen ’My Precious’. Rasmus Abildgaard Holten (IV.1.5.7.2.2.1), som er møbelsnedker, havde et værk med i udstillingen. Han havde i træ skabt et musikanlæg til iPhone. Udstillingen var resultatet af et samarbejde mellem møbelsnedkere i mange lande, som udvekslede erfaringer og teknikker inden for møbelsnedkeri. Rasmus viste os rundt. Efterfølgende drak vi kaffe i cafeen.
2010: 100 års jubilæum for Slægtsamfundet.
Sommerudflugten 2010 blev afholdt den 21. august. Året er specielt, fordi det var 100 år siden, at Slægtsamfundet blev stiftet. Vi mødtes på DTU (Danmarks Tekniske Universitet) i Lundtofte og spiste medbragte mad ved bygning 306. Derefter samledes vi i auditoriet indenfor i samme bygning, for at høre afdelingsleder for institut for Teknologihistorie på DTU, Jan Tapdrup fortælle om studie- og forskerlivet i midten og slutningen af 1800-tallet med udgangspunkt i Carl Valentin Holten (V.5), som bl.a. var direktør for Polyteknisk Læreanstalt fra 1872 til 1883 og en afholdt professor i fysik. Bagefter fortalte den nuværende studerende på DTU, Felipe Poulsen (III.1.2.5.4.2.1) om sit studieliv, hvor han bla. studerer nanoteknologi. Turen fortsatte til et nyt auditorium, hvor to studerende gennemførte et festligt ScienceShow. Næste stop var Jægerhuset i Holte. Planen var egentlig, at vi skulle sejle dertil fra Holte Havn, som de gjorde 100 år før på det stiftende møde, men Furesøen var groet til i alger, så båden kunne ikke sejle. Ved Jægerhuset fik vi kaffe og kage og tog det obligatoriske fællesfoto. Jubilæumsfestmiddag og Fællesmøde foregik i Frilandsmuseets restaurant lige nord for Lyngby. Vi sang den sang, der blev digtet til mødet i 1910.
2009: Sommerudflugten i 2009 til Thorning, syd for Viborg, hvor vi så Thorning Kirke og præstegård, hvor Hans Nicolai Holten (III.1.1) virkede og boede – dog kun få år, da han fik gigtfeber efter sigende p.gr.a. for tidlig indflytning i et nyopført præstegårdsstuehus, og efterlod hustru med 8 børn og 1 barn i vente! Der var arrangeret skattejagt for børnene, mens Ingrid Holten (III.1.2.5.4) fortalte familieanekdoter om Hans Nicolai, der var storebror til hendes farfar Just Holten (III.1.2). På kirkegården så vi Hans Nicolais gravsten. Det ufødte barn, som Hans Nicolai efterlod sig, blev en søn, der blev opkaldt efter sin far; Hans Nicolai Holten (III.1.1.9). Han blev gift med Suzette Skovgaard, datter af P.C. Skovgaard, en af vor store landskabsmalere. Vi fortsatte derfor til Viborg, for at få en rundvisning på Skovgaardsmuseet med fokus på Suzette Holten. Museet ligger lige ved Viborg Domkirke. Middag, Fællesmøde og overnatning foregik på Viborg vandrerhjem. Dagen efter så vi Hald Ruin og på græsset uden for Hald Hovedgård spiste sandwich, som Lise Bache havde smurt, før vi tog afsked med hinanden. Inden da blev der taget fællesfoto foran Hald Hovedgård.
2008: Helsingør med besøg i mange spændende gamle bygninger, der har relation til slægten, såsom det gamle apotek, hvor Johannes v. Holten virkede i sin tid.
2007: Sønderborg med besøg på Historiecentret Dybbøl Banke, Sønderborg Slot og om søndagen på Sønderborg Sergentskole.
2006: Frederiksberg med besøg på Mariaforbundet med oplæg om stifteren Gerda Müller fra linie III og Landbohøjskolen (KVL), hvis rektor, Per Holten-Andersen fra linie V, gav en præsentation af skolen. Leon Holten Østergaard gav en præsentation af slægtsmedlemmer med tilknytning til KVL. Siden beså deltagerne skolens smukke lokaler og omgivelser.
2005: Hornsherred med besøg i Sæby kirke og Bramsnæs Museum og Arkiv. Her var en udstilling om familien Holten, J.M. Thiele og "Den lille Idas blomster". Endvidere besøgtes Lindegårdsparken og Skuldelev præstegård.
2004: Herregaarden Giesegaard ved Ringsted.
2003: København med besøg i de huse, som var ejet og beboet af henholdsvis den danske families stamfar, hofsnedkermester Johann von Holten i Silkegade 5, og dennes sønnesøn, Nicolai Abraham Holten, Ved Stranden 14.
2002: Fussingø slot ved Randers.
2001: Nordsjælland med besøg på den gamle ejendom Aggershvile i Skodsborg og slottet Frydenlund i Vedbæk.
2000: Lejre Forsøgscenter, som ledes af vor tidligere formand Lars Holten.